Van Garderen conquereix La Molina i De Clercq, nou líder, resisteix

Tejay Van Garderen (BMC) ha estat el guanyador de la quarta etapa d'aquesta "Volta" a Catalunya, la reina d'aquesta edició amb el seu final a La Molina (1a categoria) i els passos previs pels colls de Bracons, Coubet i, finalment, el Cim Peris d'aquest any, l'eterna La Creueta (categoria especial), que ha tingut l'honor de ser decisiva. El belga Bart de Clercq (Lotto-Soudal) s'ha convertit en el nou líder de la cursa.
 
La notable escapada que comandava la cursa estava formada per Tom Danielson (Cannondale-Garmin), Riccardo Zoidl (Trek) i José Herrada (Movistar) en el moment en què l'equip Sky ha començat a endurir la cursa de forma excepcional. Malgrat que Chris Froome ha cedit ja a les primeres rampes de La Creueta i ha acabat perdent 28 minuts a meta, les grans sensacions de l'australià Richie Porte els ha animat a trencar la cursa de tal manera que només han coronat el Cim Peris unes vint unitats al grup dels favorits.
 
Entre ells no hi era el líder Pierre Rolland (Europcar), que cedia un minut al començar la baixada i que començava a perdre opcions a disputar la general final de la cursa. En canvi, a qui ningú tenia en compte, el belga Bart De Clerc (Lotto-Soudal), no només ha aguantat aleshores sinó que, quan han començat les hostilitats a La Molina, ha cedit tan sols 45 segons, fet que li ha permès convertir-se en el nou líder de la "Volta".
 
De Clercq: "Per mi és una sorpresa estar aquí"
 
"Per mi és una sorpresa estar aquí, però el primer dia el pilot ens va donar massa temps, sinó jo ara estaria treballant pel meu líder Jurgen Van den Broeck", ha explicat De Clercq en roda de premsa. "Tinc només vint segons d'avantatge i no són gaires, perquè honestament tots els ciclistes que em persegueixen són millors que jo", ha dit en referència als 21 segons que el separen amb Richie Porte (Sky), segon classificat, o els 26 amb Pozzovivo, guanyador a Girona. Dan Martin i Alberto Contador són quart i cinquè a 27 i 28 segons, respectivament.
 
"Ahir vaig perdre un minut més del necessari que em posaria les coses més fàcils, però puc dir que la meva moral és prou bona per intentar defensar el lideratge", ha acabat dient aquest escalador de 28 anys, guanyador d'una etapa de muntanya al Giro d'Itàlia de 2011.
 
Van Garderen: "Tinc una relació d'amor-odi amb la cursa"
 
Per la seva banda, el vencedor d'etapa ha confessat en roda de premsa que té "una relació d'amor-odi amb la cursa. Recordo quan la vaig fer l'any 2010 en el meu primer any de professional i vaig patir moltíssim. L'any passat vaig aconseguir-hi la meva primera etapa al WorldTour, però ahir anava amb ambicions i vaig patir una caiguda. Això m'ha fet oblidar-me de la general, però amb l'equip ens vam prometre continuar positius, protegir el Darwin Atapuma i anar a per totes a per les etapes", ha dit el nord-americà, que l'any passat va ser 3r a la general.
 
Van Garderen, que ha atacat a uns 4 km per la línia de meta, ha explicat que ha "vist Contador contraatacaar per darrere, però m'he obligat a mirar només cap endavant per estar més centrat". Ara queden els finals a Valls, amb el port de Lilla proper a meta, i el circuit final al circuit de Montjuïc per fer més diferències a la classificació general.